Terug naar modelvliegen  F3K 2015 in Almere  

 

Op 11 juli vond een NK F3K wedstrijd plaats in Almere. Het weer was fantastisch en omdat ik zelf gisteren al met plezier gevlogen had, een F3K wedstrijd nu eens in de buurt georganiseerd werd en ik een paar oude bekenden weer eens wilde zien ben ik daar gaan kijken. Zonder model, want nu niet voorhanden. In 2000 en 2001 heb ik zelf vrij fanatiek met DLG modellen gevlogen. Door de volledige focus op F3B de jaren daarna is het daar bij gebleven. Ik was vandaag dus nieuwsgierig naar de ontwikkelingen. Het DLG vliegen bestaat anno 2015 dus 15 jaar. In 15 jaar kan er veel veranderen. Ik kwam er achter dat er wel wat verbeterd was, maar ook weer niet enorm. De grootste verschillen:

- Tegenwoordig 260 gram i.p.v. 425 gram.

- Loopt beter tegen de wind in.

- Gooit iets hoger.

- Zakt minder hard.

 

Samengevat: De modellen van nu presteren beter dan de modellen van 15 jaar geleden.

 

Ik heb destijds zelf 2 DLG modellen gemaakt waarvan ik de vleugelkernen uit Q-cell heb gesneden. Een schuim kern blijkt vandaag de dag overigens weer terug van weggeweest. Daar overheen had ik glasweefsel gelamineerd wat aangedrukt was met 0,7 mm perspex plaat. Dat zorgde voor een mooi glad oppervlak. Tegenwoordig wordt koolstofmat gebruikt i.p.v. glasmat. Dat is stijver en lichter. Bovendien worden de huidige vleugels in mallen gebouwd met een gefreesde schuimkern. Als vleugelprofiel had ik MH32 verdund naar 6,5% en met 425 gram gooide ik dat vrij hoog. Die hoogtes heb ik vandaag ook gezien. Het verschil is dat de huidige modellen ook hoog blijven. Het 2e model (nog wel een foto van) had een HN-979 vleugel. Dat was het helemaal stond toen te lezen in Aufwind Magazine. Het leek helaas helemaal nergens op. Wat een WEERSTAND!!! Het gooide hooguit 35 meter hoog terwijl ik niet te boek sta als een laaggooier.

 

In het F3K reglement heb ik me wel eens verdiept, maar het spreekt me niet zo aan. Ik vind het te complex en zou het graag bij "last down" laten. Met een groep tegelijk gooien. De laatste die landt heeft gewonnen met een maximum tijd van 10 minuten. Die taak is er nog steeds wel, maar er zijn er nog veel meer waar de organisatie uit kan kiezen en dat ook doet. In de wedstrijd zelf heb ik me vandaag niet zo verdiept. Ik heb wel een paar foto's gemaakt. Zie hieronder.

 

 

Ik hou me aanbevolen voor alle namen voor bij de foto's. Daar kun je me voor mailen.

 

 

 

Bas Breijer en Arjan van Vark

 

 

 

Bas Breijer

 

 

 

Bas Breijer

 

 

 

Bas Breijer

 

 

 

 

 

Peter Aanen

 

 

 

Peter Aanen

 

 

 

 

 

Alex Hoekstra en Peter Aanen

 

 

 

Monique Wakkerman en Arjan van Vark

 

 

 

 

 

Alex Hoekstra en Peter Aanen

 

 

 

?? en Jorn Beerendonk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bas Breijer en Robert Jan Beishuizen

 

 

 

Alex Hoekstra

 

 

 

De uitslag

 

 

 

Terug naar modelvliegen