Vandaag, 15 mei 2022, lag ik met schitterende weersomstandigheden onder de waslijn van basis B. Ook wel rak B genoemd. Op het modelvliegveld van MVC Noord Oost Veluwe. Dat is ca. 25 km rijden voor mij. Ik had me aangemeld als helper bij deze 2e NK wedstrijd F5B met 4 deelnemers. De laatste keer dat ik aanwezig was bij een NK F5B wedstrijd was in het jaar 2000. Ik weet sinds vandaag dat er aardig wat veranderd is ten opzichte van 2000. Hier een kort verslagje met matige foto's.
De grootste wijziging is helaas niet het deelnemeraantal, want dat is gelijk aan toen. Ik heb begrepen dat er in de tussenjaren wel meer deelnemers zijn geweest. De vraag is waarom men afhaakt, maar dat geldt zo ongeveer voor alle wedstrijdklassen in de modelvliegsport. Zelf sta ik ook niet meer te trappelen van ongeduld om zondagochtend vroeg op te staan, dure en vervuilende kilometers door een druk Nederland te rijden en dan te hopen op goed weer voor een leuke training of wedstrijd om 's middags in de zondagmiddag-familie-bezoek-file te belanden. De huidige deelnemers zijn doorzetters, dat is wel duidelijk.
De grootste wijzigingen (voor mij dan) zie je in het toepassen van moderne techniek. Om daar even op in te zoomen; Met een eenvoudige zender kun je bijvoorbeeld niet meer meedoen. De zender moet de mogelijkheid hebben om tegelijk een 2e ontvanger aan te sturen. Op de foto hieronder zie je waarvoor dat is.
De motorlooptijden worden gelogd door de computer van de wedstrijdleider. Daarnaast is het zo dat je in het gebied tussen basis A en basis B de motor niet mag gebruiken. Dat houdt in dat de 2 signalen van de helpers onder basis A en B ook gekoppeld zijn. In het jaar 2000 stond iemand naast de vlieger alleen maar naar de schakelaar op de zender voor de motor te kijken en ondertussen de stopwatch te bedienen. Dat is nu geautomatiseerd. Dat is vooruitgang, maar komt complex op me over. Dit staat nog los van de logger in het model en de programmatuur in de zender.
De hele dag in de tent om de scores bij te houden. Deze mensen zijn goud waard. Zonder hen geen wedstrijd.
Van de 4 deelnemers 1 deelnemer uit België. Hier Willy Verschoren. Met alle respect: Al een beetje op leeftijd, maar vliegt zo scherp als een mes. Blauwe ding onder de romp en vleugel is isolatie om de accu zoveel mogelijk op 41 graden Celsius te houden.
Gerben van Berkum gecoached door Dennis de Waard tijdens de 10 minuten zweefvlucht. Dennis ken ik anno 2022 inmiddels 32 jaar. Modelvliegkamp, NK F3B en nu NK F5B. Een echte wedstrijdvlieger die ook aardig bij Gerben in de buurt kan blijven als ik de wedstrijduitslagen zo zie.
En hier andersom.
De wedstrijdleider onder basis A terwijl Erik Wilke zojuist het rakkenvliegen heeft afgerond en aan de 10 minuten zweeftaak is begonnen. De coach (Dennis) is doorgelopen naar Gerben voor het coachen bij de laatste minuten van de zweeftaak.
Erik Wilke, mijn clubgenoot bij de Deventer Luchtvaart Club.
Hierna nog wat foto's van de modellen. Deze lijken al lang niet meer op de Skippy, een F5B model ontworpen voor het wereldkampioenschap 1994 in Australië waar ik zelf helaas maar kort plezier van gehad heb. Volgens mij heb ik vandaag wel 8 verschillende modellen gezien. Het schijnt bij F5B normaal te zijn dat je met verschillende modellen vliegt op een wedstrijddag.
Hier nog even een typisch plaatje van een wedstrijddag. Ongeacht de wedstrijdklasse overal en altijd de achterklep open: Kofferbakhobby!
Dan nog even schriftelijk antwoord geven op de vraag die ik een paar keer gekregen heb: "Niks voor jou?" Nee helaas niet, al sluit ik een dagje meevliegen in de buurt niet uit.
Hoezo niks voor mij? Op de eerste plaats hoeft het structurele wedstrijdvliegen van mij niet meer zo. Op de tweede plaats ligt de klasse F5B mij niet. Deze klasse heeft voor mij te weinig met zweven te maken en dat is wat ik het mooiste vind.
Als je de 10 minuten niet haalt zet je de motor even aan. Niet langer dan 2 seconden, want anders uit zicht. Dat geeft me te weinig uitdaging. Dat wordt al anders als de 10 minuten volgens het F5J of F3G-duurtaak reglement gevlogen zou worden. Dan speelt de starthoogte na de motorloop ook een rol en komt het weer op goed thermiekvliegen aan.
Wat ik ook mis is het vliegen tegen elkaar tegelijk met strategie en taktiek. Beslissingen nemen met je team tijdens het vliegen. Tegelijk vliegen wordt niet gedaan bij F5B, in tegenstelling tot F3B. Dan kan een goed moment met thermiek wel doorslag geven. Dan volgt altijd de reactie: Uiteindelijk wint de beste piloot, maar daar wil ik geen genoegen mee nemen.
Als laatste de tech die toegepast wordt. Vario en gyroscoop zijn toegestaan. Accu's verwarmen op 41 graden Celsius. Er moet allerlei data (draadloos) gelogd worden. Een tweede ontvanger bij de wedstrijdleider enz. Dat is niet mijn ding. Ging ook een paar keer mis met zenders programmeren en data-overdracht tijdens de wedstrijd. Dus: Absoluut spectaculair als je van snelheid en tech houdt, maar ik hou het bij eenvoudig zweven.
|