Terug naar modelvliegen  Frankrijk 2011  

 

Van 4 t/m 11 juni 2011 zijn 12 leden van MVC Otto Lilienthal naar de Auvergne afgereisd voor een weekje hellingvliegen. We vertrokken met 5 auto's en ca. 48 modellen. We kwamen terug met 4 auto's en 47 modellen. De Renault Laguna van Dirk heeft het op de eerste dag begeven en bevindt zich ten tijde van het plaatsen van de stukje nog altijd in Frankrijk. En model, de F3B Cobra van Eric, is op de westhelling van de Banne d'Or Danche gesneuveld en onherstelbaar verklaard.

 

De week samengevat: Het waaide over het algemeen niet hard genoeg en er viel regelmatig regen.

 

Dit was dus teleurstellend, maar voor mij geen verrassing gezien de eerdere ervaringen. Mijn doel was een gezellig weekje even helemaal weg met 11 andere modelvliegers. En dat doel is bereikt.

 

 

Een paar foto's van de week:

 

 

Op de eerste dag was er op n van de hellingen een big scale meeting. Hier hebben we even rondgekeken en zijn toen vertrokken naar een andere helling om zelf te vliegen.

 

 

 

 

 

De helling waar we zelf gingen vliegen was lastig. Weinig landingsmogelijkheden, veel bomen, een hek en weinig wind. Bij het onderuitzakken door het plotseling afnemen van de wind waren lager gelegen weinig gunstige landingsplekken. Het beste alternatief bleek 250 meter lager en 1,1 km (Pythagoras) verderop te liggen...

Zie de pijl bij 1)

 

 

 

3 onverschrokken vliegers weken op hetzelfde moment uit naar dit veldje.

 

 

 

20 km rijden (met een bijna lege tank) om de modellen op te halen. Die walkie talkies blijken heel handig te zijn. We konden van bovenaf Hans de juiste richting op sturen. Ik ben ook zeer tevreden met de zoomcapaciteiten van mijn eenvoudige fototoestelletje.

 

 

 

De laatste dag hebben we een kijkje genomen op de Banne d 'Or Danche. Bij aankomst bleek het te regenen en weinig te waaien. Desondanks hebben zijn we de berg toch opgeklommen. Dat bleek maar goed ook want de omstandigheden werden beter.

 

 

 

Deze helling blijft toch spectaculair met zijn mooie ronde kom op het zuiden. Met 25 C en met 12 - 14 m/s wind is dit een perfecte helling. Maar met minder dan 10 C en ca. 10 m/s wind viel er ook wat te vliegen.

 

 

 

Onvoorspelbare weersomstandigheden en 1000 km rijden. Dan kun je een super helling aantreffen.

 

 

 

 

Helaas ook hier weer een "buitenlanding". Ondanks tal van landingsmogelijkheden "tegen" de helling kwam een model toch in het rechthoekige bosje bij de pijl terecht.

 

 

 

 

Dit keer een half uur terug naar beneden naar de auto's lopen en dan nog 1 km met de auto rijden.

 

 

 

Het model (3kg F3B) bleek onbeschadigd in de boomtoppen te bungelen. Dankzij wat klauterwerk van 2 man is het model ook nog zo goed als onbeschadigd beneden gekomen.

 

 

 

Ernst in actie met zijn Banana

 

 

 

 

Koos in actie

 

 

 

Hans in actie

 

 

 

Hans nog meer in actie i.v.m. wegvallen van de wind

 

 

 

Opperste concentratie bij Maarten

 

Volgende keer proberen we een andere locatie...

 

Terug naar modelvliegen