Begin 2021 nam ene André contact met mij op over zijn 3 zweefmodellen. Hij stond op het punt om te verhuizen en trof zijn 45 jaar oude modellen aan op zolder. Geen zin meer om er iets mee te gaan doen, maar ook zonde om weg te gooien. Of ik er interesse in had? Nou en of. Ik heb ze opgehaald.

 

Het plan is om ze te restaureren en er mee te gaan vliegen. We zullen zien! Geen idee wanneer, maar ik zal de foto's en tekst van het oplappen van de zwever hier posten.

 

Oja, ik ben ook nog in bezit van een bouwdoos van de Graupner Hi-Fly. Staat niet op de lijst met hoge prioriteit, maar toch.

 

Hier de Hi-Fly van Graupner zoals ik hem ontvangen heb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerst even gekeken of er nog beweging in de zender, ontvanger en servo's te krijgen is met een nieuwe accu.

 

 

 

45 jaar oud en lopen nog als een zonnetje. En niet eens zo heel langzaam. De servo's zitten voor het snelle uitwisselen in een kunststof bakje in de romp. Heb ik op zich geen probleem mee, maar de borgconstructie had wel zijn beste tijd gehad. Daardoor zaten de servo's niet meer stevig vast. Omdat ik toch niet van plan ben deze servo's uit te wisselen in een ander model heb ik de bakje vervangen door een multiplex plankje.

 

 

 

Dat ziet er dan zo uit. Hier getest met de Robbe Compact, maar ook de bijgekregen zender, de Robbe Terra, functioneert prima. Voor beide zenders heb ik een uitwisselbaar accupakket gesoldeerd.

 

 

 

 

 

 

Digitale servo's in 1975... Ben eigenlijk wel benieuwd wat ze daar mee bedoelen,

 

 

 

Nog even het zwaartepunt controleren en dan kan een mooie dag uitgekozen worden.

 

9 augustus 2022

En die mooie dag is vandaag gevonden.

Laatste week van de zomervakantie thuis. En die kun je dan maar beter nuttig besteden. Op 300 meter van ons huis beginnen de weilanden. Prima plek voor dit soort lichte zwevers.

 

Jaren geleden was het R.E.S. hoogtestart-elastiek aangeschaft, maar nog niet eerder gebruikt. Dat kan dan ook meteen uitgeprobeerd worden. De nylon lijn is te lang voor de locatie waar ik wilde vliegen. Daarom nam ik een extra klos mee om ter plekke de nylon lijn op maat te maken en aan het elastiek te bevestigen. Het is een lijntje van ca. 50 meter geworden inclusief elastiek.

 

Thuis had ik de Hi-Fly al in elkaar gezet. Erg comfortabel. Bij het gebruik van een 27 MHz zender moet je vooral niet vergeten om de antenne uit te schuiven... Dat zou je na jaren 2,4 GHz zomaar vergeten.

 

De verwachtingen waren niet hoog, want het model is 45 jaar oud en hier en daar behoorlijk krom.

De eerste handstart ging verbazingwekkend goed. Dankzij het pendel hoogte-roer is het instelhoekverschil ook makkelijk in te stellen. Het zwaartepunt volgens tekening lijkt gewoon te kloppen.

Na de handstart volgde de hoogtestart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmpje van vandaag. Klik.

 

 

 

 

Terug naar modelvliegen