Terug naar modelvliegen  Highlights 2022  

 

Van 2019 t/m 2021 een modelvliegonderbreking vanwege het mooi maken van een woning. Belangrijke zaken gaan voor een hobby. Met voldoening kan de draad in 2022 weer opgepakt worden.

 

Er staan leuke dingen te wachten dit jaar en op deze site. Ik noem er een paar:

- In maart lid geworden van de Deventer Luchtvaart Club;

- Nieuwe zenders;

- Restauratie Eraser F3J;

- Restauratie Amigo II van Graupner;

- Restauratie  Hi-Fly van Graupner;

- Bouw van de SaBuRES;

- Aanschaf van de Elektro Fosa (F3G);

- Update van het document hoogtestart elastiek

 


 

Bevrijdingsdag 5 mei 2022

 

Begin april de eerste startjes aan het elastiek gemaakt met de Spirit en de Maxa op een nieuw veld met een nieuwe Graupner zender. Dat ging probleemloos, maar daar was ik op voorhand niet zeker van. Nu blijkt ook weer dat je het besturen niet verleerd. Ik had een paar weken later zelfs een mooie vlucht van 28 minuten met de Spirit. Gecirkeld tussen wel 10 ooievaars. Schitterende ervaring. Dat motiveert.

 

 

 


 

Bertusdag

 

Op 8 mei was de Bertusdag bij mijn oude clubje MVC Otto Lilienthal. Daar heb ik gevlogen met de Eraser (F3J met elektro) van Bertus. Daar kun je hier meer over lezen.

 

 


 

Pinksteren 2022

 

Bijna traditie aan het worden. Vliegen op Ameland. Nu met Pinksteren 3 en 4 juni. Eigenlijk de vrijdag en zaterdag vóór Pinksteren. Pinksteren zelf was regenachtig met oostenwind. Met die windrichting kun je op Ameland niks. Ditmaal de Radical Pro 2x van het duin gegooid. Dat deed ik eerdere jaren met de Crossfire. Ik heb nu een stevige voorkeur voor de Radical. Veel wendbaarder en minder lomp vlieggedrag. Ik heb ook besloten om nooit meer een model aan te schaffen met een pendelroer als hoogteroer als het een sneller model betreft. Met F3J gaat het nog wel goed, maar met F3B en F3F wil ik een hoogteroer. Eerder dit jaar vloog ik al met de Eraser. Ook voorzien van pendelroer en te zien als een iets snellere F3J. Ik ben er niet tevreden over. De Radical gaat over enkele weken mee op zomervakantie. Lijkt me leuk in de Alpen.

 

Hier een indruk van 2 avonden op het duin. Duin is ideaal voor windrichting noord, maar ik moest het doen met noord-oosten wind. Klik

 

 

 

 

 

 


 

Vliegen met de Fosa Lift

 

De secretaris van de D.L.C. stuurde een mail met de melding dat 19 juni niet door leden gevlogen kan worden op het veld vanwege een NK wedstrijd F3J. Nou... het een sluit het ander niet uit. Ik moest er even over nadenken, omdat de wedstrijd voor mij net iets te vroeg komt om aan deel te nemen. Vandaag, 10 juni, waren de weersomstandigheden goed dus een halve dag verlof was gauw opgenomen om mezelf en de Fosa Lift te beoordelen op wedstrijdgereedheid.

 

Ik heb vandaag twee Moll auto-accu's uit 2013 "leeggetrokken" met de Fosa Lift. Bij elkaar ergens tussen de 15 en 20 startjes. Vliegen met de Fosa Lift was even spannend, want het was 4 jaar geleden voor het laatst dat ik een F3B model opgelierd had en met deze Fosa Lift was dat zeker 6 jaar geleden. Daar kwam bij: een nieuwe Graupner zender met schakelaars op een andere plek dan sinds 1995 gewend en de routine was geheel verdwenen.

 

Het is me achteraf meegevallen. Ik heb de Fosa Lift uiteraard opnieuw moeten programmeren. Dat leidde de eerste vluchten tot kleine aanpassingen. Volgens mij is het model nu goed genoeg voor deelname aan het NK F3J op 19 juni.

 

Maar wat moet ik met een F3B machine op een F3J wedstrijd? Ja, ik heb ook 2 F3J modellen. Zelfs een Maxa. Daar heb ik de afgelopen jaren tussendoor best wat mee gevlogen, omdat een kort startelastiekje uitleggen nu eenmaal makkelijker en sneller is dan een F3B startinstallatie optuigen.

 

De Maxa ken ik al goed en heb ik recent ook al gevlogen. Omdat tijdens de wedstrijd gebruik gemaakt wordt van lieren en de Maxa van het type extra light is vond ik de Fosa Lift met een spanwijdte van 3,25 meter ook wel prettig om achter de hand te hebben. Daarnaast verwacht ik eigenlijk dat het tijdens de wedstrijd lekker hard waait net als vandaag 10 juni en ook al weken aan de gang is. Dan is een F3B model op een F3J wedstrijd geen gek idee. We zullen zien. Ik heb uiteraard geen hoge verwachtingen, want daar heb ik veel te weinig voor gevlogen. Bovendien heb ik geen team, dus dat wordt sowieso behelpen. Deelname is puur voor de fun en om een paar oude bekende te ontmoeten. Exact 20 jaar geleden dat ik meegedaan heb aan een NK F3J.

 

Oja, Er gaat voor mij niets boven vliegen met een F3B model en starten met een lier, maar het blijft gedoe met het zeulen en opstellen van die startinstallatie. Aangezien ik recent een F3G (= F3B elektro) aandrijving aangeschaft heb sluit ik niet uit dat de aanschaf van een F3G model volgt. De aandrijving zit op dit moment gemonteerd in een Eraser (ook F3J), maar dat is eenvoudig overgezet.

 

Hieronder de Fosa Lift voorzien van RDS Anlenkung voor de flaps en ailerons. Dat was rond 2014 je-van-het. Inmiddels weten we beter en wil niemand meer RDS, maar IDS/LDS. Speling valt bij deze Fosa nog mee, hoewel ik in 2014 tijdens het NK F3B flinke flutter had tijdens de speedtaak (toch nog goed voor een 14,9 secondevluchtje kan ik me herinneren). Mijn grootste ergernis en ook een groot nadeel van RDS is dat de flaps niet ver genoeg omlaag kunnen bij het landen. Dus kom 19 juni maar op met die 4 Beaufort.

 

 

 


 

Zondag 17 juli NK F3J in Olst

 

De geplande wedstrijd op 19 juni is vanwege weersomstandigheden afgelast. Dat bleek op 19 juni ook terecht. Maar op 17 juli volgde een herkansing. Kun je hier meer over lezen.

 

 


 

 De Graupner Hi-Fly heeft gevlogen

 

Begin 2021 het model uit 1977 ontvangen. Heeft even moeten wachten op restauratie, maar 8 augustus 2022  heeft de Hi-Fly gevlogen. Zie hier meer

 

 


 

 Zomervakantie in Fiss / Serfaus

 

Voor het eerst vliegen in de Alpen. Zie hier meer.

 

 


 

Recordvlucht met de Great Planes Spirit

 

21 september, zelden meegemaakt dat een thermiekbel een uur lang op dezelfde plek blijft hangen. Dit leidde tot een luxeprobleem. Voortdurend voorzichtig hoogte afbouwen met de Spirit. 2 kanaals, geen remkleppen of flaps. Ik ga dan lange stukken rechtdoor vliegen zonder de snelheid erg hoog te laten oplopen. Dit heb ik zelfs 10 minuten vol kunnen houden vanaf ongeveer 35 minuten. Ik had ook op een andere plek kunnen gaan vliegen (buiten de bel), maar we zaten met een paar man op comfortabele stoelen naast elkaar te sturen en te kletsen. Dan ga je niet weg.  Op zulke momenten is er maar een model geschikt en dat is een lekker zwaar F3B model. Maar met een Spirit heb ik net zoveel plezier. Vlucht van 52 minuten.

 

 

 


 

Herfstvakantie 2022

 

 

Paar daagjes Ameland in de herfstvakantie. Zuid-zuidwesten wind met kracht 2 - 3. Lekker ontspannen.

 

Klik voor een filmpje

 

 

 


 

De StorMax heeft weer gevlogen

 

 

30 oktober, belachelijk warm weer voor de tijd van het jaar. T-Shirt aan buiten. Geen wind en nauwelijks thermiek. Op windstille dagen maak ik graag gebruik van de StorMax. De kruizing tussen een Stork 1 vleugel en de Maxa EL romp en stabilo. Een geweldige combinatie van 2050 gram waar ik al jaren niet meer mee gevlogen had.

 

Vandaag 3 vluchtjes, waarvan de eerste 13 minuten duurde. De volgende 2 zijn niet noemenswaardig. Thermiek was toen helemaal weg waarna ik veel plezier heb gehad aan een Multiplex Easyglider. Dat is met windstil weer op 30 cm hoogte rondvliegen ook heel vermakelijk.

 

 

 

 

 


 

16 Starts met Fosa Lift

 

5 november 2022. Telkens denk ik dat ik de laatste vliegdag van dit jaar achter de rug heb, maar het blijft prima vliegweer. Toegegeven, veel warmer dan 13 graden werd het nietvandaag  maar als je in beweging blijft is dat goed te doen. Met windkracht 4 voorspeld was het prima lierweer.

Nou 4 Beaufort is het niet geweest. Hooguit 3. Uit het zuiden. En dat is een prima windrichting om de 200 meter lierlijn uit te zetten. Nul thermiek, maar dat was geen probleem.

 

Nieuwe Jeti zender, nieuw merk en dus wederom een nieuwe ontvanger en daarom even een beetje spannend met die koolstofromp in combinatie met 2,4 GHz. De reikwijdtetest verliep goed. Na ca. 80 meter werd de fail-safe aangesproken.

 

Vandaag een 1,28 lijn en autoaccu uit 2014. Het laatste jaar dat ik F3B wedstrijden vloog.

Ik heb 2 autoaccu's, beiden zijn na 8 starts wel leeg. En de lijn trok ik de 17e start kapot.

Daar moet ik in 2023 wat mee. Genoteerd op mijn verlanglijstje.

 

Ondanks oude bende toch nog vermakelijk. Als ik kijk wat er internationaal nog aan ontwikkeling plaatsvindt op het gebied van F3B modellen zie ik dat er nog 2 modellen beschikbaar zijn die vrij recent zijn. Beiden volgens mij op de markt gebracht in 2019. Gaat om de Device en de Freestyler 6. Verder weinig nieuws en dat betekent dat die oude Fosa Lift van mij nog best mee moet kunnen komen tegenwoordig. Door teruglopende deelnemersaantallen is het voor leveranciers niet aantrekkelijk meer om nieuwe modellen te ontwikkelen.

Dat is best treurig, want dat houdt in dat we na decennia F3B ontwikkelingen de beste modellen nu wel gehad hebben. Maar hopelijk heb ik het mis en komt er nog iets nieuws.

 

Hieronder 8 van de 16 starts van vandaag. De software heeft kennelijk maar 8 kleurtjes beschikbaar,

 

 

 


 

De Graupner Amigo II heeft gevlogen

 

Begin 2021 het model uit 1977 ontvangen. Heeft even moeten wachten op restauratie, maar 13 november 2022  heeft de Amigo II gevlogen. Zie hier meer

 

 

 


 

1e vlucht met de Elektro Fosa

 

13 november heeft de Elektro Fosa gevlogen. Hier meer

 

 

 


 

Jaarafsluiter

 

2022 was voor mij een duur jaar vanwege een nieuwe zender inclusief 13 ontvangers. Tevens een 2e hands F3G model aangeschaft. Helemaal prima, want ik heb het plezier in de hobby weer helemaal terug. Niet dat het ver weggezakt was, maar de beschikbare tijd moest de afgelopen jaren even aan het huis besteed worden.

 

De Deventer Luchtvaart Club (DLC) is voor een belangrijk deel de reden voor het plezier. In maart dit jaar lid geworden. De kar wordt getrokken door een fanatieke enthousiaste voorzitter en dito bestuursleden. Ik weet inmiddels dat dit belangrijk is voor een modelvliegclub. Waarschijnlijk voor elke club of vereniging.

 

Sinds het lidmaatschap zittend en/of liggend leren vliegen vanwege de comfortabele tuinstoelen. Volstrekt nieuw voor mij, maar in Olst heel normaal en heel gezellig. Vergrijzing heeft ook voordelen. Ik moet zeggen dat het aangenaam is om op een rijtje naast elkaar op zeer hoog niveau de maatschappelijke ontwikkelingen door te nemen met de modellen ondertussen cirkelend in thermiek. Niet altijd handig zo'n stoel, want ik vlieg ook nog wel eens ergens heen en ik ben geen uil. Dan ga ik dus gewoon ouderwets staan. Naast de zittende heren.

 

Het vliegveld in Olst heeft veel weg van een golfbaan. Waar ik bij mijn vorige club bijna 30 jaar de zwever neerplofte in kniehoog gras met koeievlaaien zie ik mijn modellen nu soms 15 meter doorglijden. Dat vergt bij de landing wel meer aandacht dan bij het neerploffen. Nu moet ik tot het laatste moment blijven sturen. Ook nieuw dus en dat weet mij te verleiden om na te denken over een model met wielen, ja een landingsgestel. Dus dat wordt dus een motorkist en is altijd vloeken in de kerk geweest, maar in Olst is het doodnormaal om met een auto vol diversiteit ten tonele te verschijnen. Op dit moment van schrijven denk ik aan een zelfontwerp piepschuim Mustang P51, maar eerst de SaBuRES eens afmaken.

 

Het veld in Olst is net niet groot genoeg voor een 200 meter lange lierlijn, maar zonder gewassen in de omringende weilanden kan de keerrol daar prima staan. Heerlijk dat je met een klein karretje eenvoudig de zware lier en accu's op hun plek kunt zetten. Dat kost op een knollenveld zweetdruppels en dan heb je nog niet eens gevlogen.

 

Een verwarmde keet voorzien van toilet, koelkast, snoepbak en ruime laadmogelijkheid was ik ook niet gewend, maar blijkt ook erg prettig. Een aanrader.

 

Dan nog wat anders. Voor deze hobby ben je afhankelijk van modelbouwzaken. Ik heb er met enkele te maken gehad en beschik nu over wisselende ervaringen. Ik word door beiden niet gesponsord, maar ik ben erg tevreden over Schambeck en Toemen. Wilde ik toch maar even noemen.

Minder tevreden ben ik over de  vertegenwoordiging van Aerobtec loggers in Duitsland en België. Met de Duitse shop was normale communicatie niet mogelijk. De Belgische shop beloofde veel, vele maanden gewacht maar kwam niets na. Daar bracht Schambeck binnen een week oplossing waarna annulering in België volgde.

 

Dit jaar ook 3 bestellingen geplaatst bij een grote Oostenrijkse modelbouwzaak. Perfecte website en nette prijzen. Schitterend pand met grote glazen pui dat veel weg heeft van een autodealer. Zag ik op hun website. Helaas 3x problemen met de 3 bestellingen. Niet met de levering zelf, maar met de producten. Het beleid van deze zaak is kennelijk dat als stap 1 de klant afgepoeierd dient te worden. 3x dus. Ik stel dat nooit zo op prijs. Helemaal niet als ik de duurste zender uit het assortiment uitgezocht hebt waar niet de juiste lader bij zit. Is hetzelfde fenomeen als vriendelijk een restaurant ingelokt worden om eenmaal binnen zo snel mogelijk het eten te serveren en de klant vlug en met chagrijn de deur uit te werken. Daar hou je geen goed gevoel aan over. Dat had ik hier ook, dus een nieuwe bestelling zal uitblijven. Ik ben daar altijd al heel simpel in geweest.

 

De winter van 2022 op 2023 wordt gebruikt om de SaBuRES eindelijk eens af te maken. Dan heb ik bij aanvang seizoen 2023 maar liefst 13 modellen vliegklaar. Waaronder 3 modellen met elektromotor. Wie had dat begin 2022 gedacht?

 

Ik moet nu alleen nog leren om half liggend vanuit de tuinstoel het model de lucht in de gooien, want dat hoort er ook bij in Olst.

 

 

Terug naar modelvliegen