Terug naar modelvliegen  Intermodellbau 2012  

 

Van 18 t/m 21 april was de jaarlijkse modelbouw beurs in Dortmund weer. Na een kleine 10 jaar had ik wel weer een keer zin om een kijkje te nemen. Ik had zelfs een boodschappenlijstje...

Op dit lijstje stond o.a. "het vasthouden van de Graupner MC32". Dat heb ik dus gedaan. Om een lang verhaal hierover kort te maken: De MC32 is niet geschikt als handzender. Daarmee bedoel ik dat vliegen met de duimen op de knuppels niet gaat, en ik heb echt geen kleine handen. De reden is dat de knuppels te ver naar het midden van de zender geplaatst zijn waardoor je duim "te kort is".

 

Wat mij verder opviel was de toegangsprijs. Deze was met 8,50 Euro nog meer een fractie van wat het ooit was. Bij binnenkomst blijkt ook wel een beetje waar dat vandaan komt. De hal met "Flugmodelle", die altijd het grootste was, was nu het kleinste. Alle stands voor de modelvliegsport stonden zelfs in een andere hal dan ik gewend was. En dat was een veel kleinere waarvan ook maar één derde bezet was.

De reden hiervan: Internet.

 

Jaren geleden waren de prijzen laag en was de keus ruim. De prijzen vergelijk je tegenwoordig op internet en het bestellen idem dito. Daar hoef je niet meer voor naar Dortmund. Je kunt nu nog wel heel goedkoop electrozwevers en helicopters aanschaffen. Je kunt kostbare artikelen zoals zenders bekijken en vasthouden. Maar je kunt er vooral een gezellig dagje uit van maken.

Kortom, het doel om naar Dortmund te reizen is gewijzigd.

 

Van het boodschappenlijstje is weinig terecht gekomen. De prijzen bij internetshopjes blijken aanzienlijk lager (huiswerk gedaan).

 

 

Hier volgen nog wat foto's.

 

 

Zoals altijd staat Heinz Bernd Einck als eerste in het eerste gangpad. De portemonee is dan nog gevuld zal de gedachte zijn. Het aanbod is weinig veranderd in 10 jaar: Startlijnen, epoxy en B-zwevers.

 

 

 

Het eerste gangpad op een druk moment.

 

 

 

Veel keus uit imitatie stekkers en snoeren. Tip: bezuinig niet op goedkope verbindingen!

 

 

 

PAF Modellbau op 10 m²

 

 

 

Van PAF Modellbau hier de Opus-V met turbinemotor. Alleen het model is 440,- Euro. Voor op de helling, zonder turbinemotor natuurlijk, een heel leuk model (zelf in actie gezien). Vliegt naar mijn mening een stuk strakker en harder dan bv. een Mini Ellipse. Met de Opus-V op een helling benader je een F3B model nog het meest en dat voor 440,- Euro.

Had ik mijn geld uit MOETEN geven dan had ik dat aan deze Opus besteed. Voorlopig hou ik het bij F3B modellen. Op de helling toch het leukste is mijn mening. Belangrijk: Ook in andere kleuren verkrijgbaar...

 

 

 

Rosenthal Flugmodelle met schitterende rompen en modellen. Voor de nog schaarse bouwers onder ons leuk om een paar vleugels en stabilo bij te maken. Je kunt natuurlijk ook de complete bouwset aanschaffen.

 

 

 

Aeronaut met hun stand.

 

 

 

Robbe met hun stand.

 

 

 

Multiplex / Hitech met hun stand.

 

 

 

Zenders zoals de MC32 van Graupner of de Profi TX van Multiplex zijn groter dan ooit. Er wordt nu echt onderscheid gemaakt tussen handzenders en pultzenders.

 

 

 

Graupner met hun stand.

 

 

 

De Graupner MC32 is inderdaad neu. Zo neu dat de meeste standhouders deze zender niet kunnen leveren. Uiteindelijk heb ik in de hal voor treinen een stand gevonden waar ik de MC32 vast kon houden. En dan zonder de zijvlakken, want bij de Graupner stand konden de zijvlakken niet gedemonteerd worden. Zoals gezegd zitten de knuppels te ver naar het midden gepositioneerd voor het gebruik als handzender. Verder is deze zender een juweeltje.

 

 

 

De zijvlakken zijn elk met 3 inbusboutjes te verwijderen.

 

 

 

Het assortiment servo's van Graupner.

 

 

 

De RDS (Rotary Drive System) systemen van Graupner.

 

 

 

Na een dagje beursen kom je thuis met een piepschuim cadeautje voor je 5 jarige neefje...

 

 

Terug naar modelvliegen