Verslag en resultaat 1e SpiritCupdag 9 april 2011


 

9 april j.l. was de eerste dag. De weersvoorspellingen waren ideaal en dat bleek ook te kloppen. Als eerste hebben we de oefenlijn uitgelegd zodat iedereen één of meerdere proefstartjes kon maken. We waren met 11 man sterk, waarvan 7 deelnemers een Spirit meegenomen (lees: af) hadden.

De oefenlijn bleek helaas wel wat beschadigd na een dagje vliegen op Flevoland. Daar blijken veel scherpe schelpjes te liggen. Omdat de lijnen oorspronkelijk bedoeld zijn voor HLG doeleinden is de diameter ook slechts 8mm. Dit maakt de lijnen wat kwetsbaar. Omdat een Spirit tenslotte geen HLG is wordt het uiterste van het elastiek gevraagd. Om toch wat trekkracht te krijgen moesten we de lijnen relatief ver uitrekken, ca. 120 meter. Dat blijkt op een zandvlakte best veel te zijn.

We hebben nog wat nadelen ontdekt van een startlijn met te weinig capaciteit. Een start duurt veel langer. Soms wel 1,5 minuut. Een ander probleem, dat ook een aanleiding kan zijn voor crashes, is dat de startlijn onvoldoende kracht heeft om het model na de start snel op snelheid te trekken. Hierdoor overtrekt het model vlak na de worp waardoor het omklapt en wegvalt. We gaan op zoek naar lijnen die beter geschikt zijn.

 

We zijn inderdaad zo rond 12.00 uur gestart. Heel gemoedelijk en zonder gestress. 20 meter van elkaar vandaan gaan staan voor de start blijkt geen overbodige luxe. Een paar keer werd geprobeerd een platte knoop of een acht in de 2 lijnen te krijgen. Gelukkig zonder brokken. Het vliegen ging iedereen goed af en vaak kwam het op de seconde aan. Het landen in een cirkel met een radius van 20 meter blijkt voor iedereen een uitdaging. Zeker omdat deze cirkel bovenop een verhoging in de Soester Duinen was uitgezet. De wind kon de Spirits eenvoudig wat langer op 5 meter hoogte houden en dat is midden boven de cirkel helemaal niet handig.

 

Na afloop van de duels werden de standen genoteerd. Slechts 1x lukte het Dirk en Sander B om beiden een punt te behalen en de stand 1-1 te noteren. Een kwestie van beiden minimaal 15 minuten vliegen en landen in de cirkel.

 

Zelf heb ik de hele dag veel plezier beleefd aan de verhalen na afloop van een vlucht. Het blijkt ook vrij lastig om geen tips en adviezen te geven aan de deelnemers die op dat moment vliegen.

 

We hebben in 4,5 uur 32 starts gemaakt. Niemand is opgejaagd en ook tijdens de wedstrijd kwamen nog deelnemers opdagen. Allemaal mogelijk bij de SpiritCup. De verwachting is dan ook dat 21 mei nog meer deelnemers mee doen.

 

 

Een paar Spirits liggen al klaar voor de start achter de startlijn. 

 

 

 

2 dappere deelnemers halen voor de eerste start de lijnen.

 

 

 

De start.

 

 

 

Overleg en concentratie.

 

 

 

Gesprekken na afloop. De woorden: waarom, hoe, waar en wanneer werden veel gebruikt.

 

 

 

Een heerlijke dag in de Soester Duinen.

 

 

 

Dit begon op een tribune te lijken. Het was soms ook erg spannend en ook voor kijkers aantrekkelijk.

 

 

 


 

De uitslag:

 

Het resultaat van de 1e SpiritCupdag op 9 april:

 

 
Plaats Vlieger Starts Gewonnen Factor Score
1 Lyckele Govers 9 5 1 5
2 Sander Lelie  7 4 0,9 3,6
3 Tjalling Koopmans 8 3 0,95 2,85
4 Carlo van der Meer 7 3 0,9 2,7
5 Jeroen Sammels 6 3 0,85 2,55
6 Paul Sevink 6 2 0,85 1,7
7 Dirk Schipper 6 2 0,85 1,7
8 Nick ten Boske 3 1 0,7 0,7
9 Rob Oranje 3 0 0,7 0
10 Erik Smeekes 1 0 0,6 0

 

 

Terug naar de SpiritCup