Verslag en resultaat 1e SpiritCupdag 16 maart 2013


 

De weersverwachting was niet supergoed. Er werd op de dagen voorafgaand aan deze zaterdag 6 graden Celsius, windkracht 3 - 6 en 70% kans op 4mm regen verwacht. Behalve de regen bleek dat ook te kloppen.

Het was wel goed genoeg om ook deze eerste SpiritCupdag van 2013 niet af te blazen. De traditie houdt stand. Er waren 4 deelnemers en 3 Otto-toeschouwers. Waarschijnlijk is deze lage opkomst te wijten aan de te negatieve weersvoorspelling. Een tip voor de volgende keer: Maak je eigen weersvoorspelling!

 

Als eerste werden de 3 nieuwe startlijnen in orde gemaakt. Op de kauwe klauwendag van 10 februari hebben we de nieuwe lijn getest. Hierna hebben we tijdens de jaarvergadering besloten nog 2 dezelfde lijnen aan te schaffen. Deze 3 lijnen hebben we zaterdagochtend als eerste in de Soester Duinen naast elkaar gelegd om alle lijn- en elastieklengten gelijk te krijgen.

 

Als eerste vloog ik tegen Eric. De landing van mijn Spirit was erg lomp waardoor ik wat schade had en niet meer door kon vliegen. Dat is niet handig als je maar 4 deelnemers hebt. De andere 3; Maarten C, Frans en Eric V hebben daarom een aantal keer tegen elkaar gevlogen. Later gebeurde Maarten hetzelfde bij de landing waardoor we maar gestopt zijn. Uiteindelijk zijn er 8 duels gevlogen. Het is niet gelukt om alle deelnemers een gelijk aantal starts (4) te laten maken.

 

De nieuwe lijnen bevallen goed. Wat ik zelf een handig voordeel vind is dat dit startelastiek 11mm dik is t.o.v. de 7mm waar we vorig jaar mee vlogen. Hierdoor is dit elastiek is vrij goed zichtbaar tijdens de start. Je kunt dan zien wat het starthoogteverschil is.. Met de wind van vandaag volstond 15m uitrekken. Dat is ook comfortabeler dan we gewend waren. Hierna nog wat foto's, een filmpje en de uitslag van vandaag.

 

 

Maarten tegen Frans. Tijdens deze start heeft Maarten aangetoond dat je met een Spirit 2 loopings kunt maken in 1 seconde. Daar heb je wel een zeer hoge snelheid (afduiken terwijl er flink spanning op de lijn staat) en een sterk model voor nodig.

 

 

 

Frans heeft de meeste vlieguren van iedereen tot nu toe dit jaar.

Alle vliegbare dagen (5!) heeft hij benut met zijn F5J model.

 

 

 

De meeste Spirits lagen na de landing verkeerd om. Dat is niet erg. Zo waait het model ook niet weg...

 

 

 

Veel trimmen vandaag. Kou zorgt voor kortere (of was het nou langere? of is dat afhankelijk van het materiaal?) stuurkabels en door de wind stond de trim van het hoogteroer ver naar voren bij iedereen.

 

 

 

Een start van de regenboog Spirit van Eric.

 

 

 

De Spirit van Frans komt aan voor de landing. Of het deze landing was is niet meer bekend, maar Frans heeft vandaag de mooiste landing gemaakt van iedereen door zo'n 30 meter door te glijden. En dat was tegen de wind in! De Spirit raakte in de cirkel het duinzand waarna het keurig de landingscirkel uit gleed en tot stilstand kwam.

 

 

 

Maarten tegen Eric. De starts van Maarten waren spectaculair vandaag. Ditmaal werd spanning opgebouwd door flink links en rechts uit te breken. Het kan ook zijn dat het niet de bedoeling was om uit te breken.

 

 

 

Geen koude handen voor Maarten.

 

 

 

Rondjes vliegen zat er vandaag niet in. Thermiek hebben Eric en ik wel kunnen ontdekken. Helaas is het met deze windkracht niet lang vol te houden om je met de thermiek weg te laten drijven. Je maakt wel al snel een groot verschil met je tegenstander, dat wel.

 

 

 

Aan de positie van de starthaak van de gebeten ARF van Maarten twijfelen we na vandaag allemaal.

 

 

 

Een prima dag voor Frans. Geen schade en goed gepresteerd.

 

 

 

Ons toekomstige talent, Ade Fijth, kwam even kijken hoe dit spelletje gespeeld wordt. Zijn Spirit is zo goed als klaar. Met wat minder wind en instructie kan Ade hopelijk dit jaar nog mee doen.

 

 

 

Nog een matig filmpje van een volledig duel tussen Frans en Maarten.

 

 

 


 

De uitslag:

 

Het resultaat van en de tussenstand na de 1e SpiritCupdag op 16 maart:

 

             SpiritCup ronde 1 2013
Plaats Vlieger Starts Gewonnen Factor Score %
1 Eric V 6 2 1,0 2 100%
2 Maarten 5 2 0,95 1,9 95%
3 Frans 4 2 0,90 1,8 90%
4 Sander B 1 1 0,75 0,75 38%

In de laatste kolom is het onderlinge verschil relatief  weergegeven. De wijziging is dat de dagwinnaar, in dit geval Eric, 100% (of 100 punten) krijgt. Zo blijven de 4 SpiritCupdagen met elkaar vergelijkbaar. Bij een gelijke uitslag aan het einde van het seizoen telt dan de beste schrapdag.

 

Terug naar de SpiritCup