Verslag zonder resultaat van

de 1e SpiritCupdag 22 maart 2014


 

Het begint eentonig te worden. Ook vandaag een lekker briesje van 4 Beaufort. Ik was daarom uitgegaan van een lage opkomst. Dat bleek te kloppen. We waren met 4 Otto Lilienthalers. We kregen nog wel even bezoek van onze voorzitter en zijn gezin. Ook Koos kwam even kijken.

 

Na mijn eerste start had ik Eric en Frans over de streep gekregen. Sander Lelie, beoogd eindwinnaar van 2014, hield beide handen in de zakken. Besloten werd om er geen wedstrijd van te maken, hoewel ik eigenlijk geen argumenten kon bedenken om dat niet te doen. Het bleef bij recreatief vrij vliegen. Vooral Eric en ik maakten daar gebruik van. Het was namelijk super thermisch!

 

Hier enkele windtips om zo'n mooie dag niet aan je voorbij te laten gaan:

 

Tip 1: Het model weet niet dat het waait.

Tip 2: Met een beetje extra snelheid bij de landing blijft de Spirit uitstekend bestuurbaar.

Tip 3: Raak gewend aan vliegen met wat meer wind.

 

 

Klaar voor de start

 

 

 

Op naar de thermiek waar ook de mandragende zwevers uit Soesterberg van profiteerden.

 

 

 

Goed te doen in een vrijwel lege Soester Duinen

 

 

 

De landingscirkel is vandaag weggelaten. We overwegen in het reglement op te nemen dat bij windkracht 4 en meer (voor zover meer dan 4 Bft van toepassing is) geen landingscirkel wordt gebruikt. De kans op schade is groter als je met een Spirit bij wat meer wind moet manoeuvreren voor de landingscirkel.

 

 

 

De laatste vlucht van vandaag vlogen Eric en ik tegen elkaar. Tijdens de start merkte ik al extra lijnspanning en hoogte op. Dat duidt op thermiek. In de grafiek hieronder (paarse lijn) is te zien dat de starthoogte goed is. Ook is te zien dat ik de thermiek na 2 minuten kwijt ben. Ik ging achter een mandragende zwever aan omdat ik veronderstelde dat die goed gecentreerd in de bel aan het cirkelen was. Op 3 minuten zag ik Eric in een beter gebied vliegen. Eenmaal bij hem aangekomen was mijn Spirit nog maar 60 meter hoog. In 3 minuten tijd heb ik toen 400 meter hoogte gewonnen. Ruim 2 meter per seconde stijgen dus. Uiteindelijk hebben Eric en ik een leuke hoogte bereikt.

 

Met een model van 2 meter is dit mijn grens. Dat vond de ontvanger in Eric's Spirit ook. Die besloot niets meer te doen. Onbestuurbaar is de regenboog Spirit met 4 Bft Soest in gewaaid. Gelukkig werd Eric

10 minuten later gebeld door bewoners op de Heideweg. Het model was redelijk ongeschonden aangetroffen. Geluk bij een ongeluk. Het vermoeden is dat de ontvanger uitermate geschikt is voor F3K (Handlaunch) en parkflyers. Minder geschikt voor grotere afstanden.

 

 

 

De 2e SpiritCup dag van dit jaar is op 19 april. We hopen op nog beter weer en meer deelnemers.

 

 

Terug naar de SpiritCup