Terug naar modelvliegen  Vicomte 1915  

 

Oktober 2023

Hier een bouwverslag van de Vicomte 1915 van het Belgische merk Svenson. Dit merk bestaat helaas niet meer. Ze maakten leuke en veel verkochte modellen. Tegenwoordig zijn deze leuke modellen her en der verkrijgbaar als "namaak". Mijn bouwdoos betreft echter de originele versie die minstens 25 jaar bij iemand op zolder heeft gelegen. Gevonden op het Duitse modelbouwforum RC-Network.de. De verkoper bleek een Nederlander die om de hoek woont.

 

De Vicomte is een motorvliegtuig en dus een vreemde eend in de bijt op deze website die vooral over modelzweefvliegtuigen gaat.

 

Voor mij geen vreemde eend, want ik bouwde en vloog dit model al eens rond 1996. Staat hier ook.

 

Heel leuk model. Makkelijk te bouwen en te vliegen. Ik vloog het model destijds helaas kapot tijdens de derde vlucht door een losgedraaide kwiklink van het richtingroer.

 

Vanwege 28 jaar vliegen op een drassig weiland met hoog gras was ik eigenlijk altijd veroordeeld tot zweefvliegtuigen. Geen straf overigens. Zwevers kun je met de hand werpen en neer laten ploffen in het hoge gras tussen de koeievlaaien. Maar de tijden zijn veranderd. Ik ben lid van een andere club. Deze club, de Deventer Luchtvaart Club, beschikt over een vliegveldje dat veel weg heeft van een golfbaan. Op deze grasmat kun je zelfs met kleine wielen starten en landen. En blijk ik helemaal niet goed te zijn in netjes landen, omdat landen iets anders is dan neerploffen.

 

Op zich was mijn interesse in motorvliegen daarmee nog steeds niet gewekt, maar na een jaar lidmaatschap kijk ik er toch anders tegenaan. Waar ik op hele rustige grauwe dagen of zomeravonden met een zwever niet meer kan dan "uitglijden", zie ik mijn clubgenoten lol hebben met motorkistjes.

 

Sinds een jaar ben ik in bezit van enkele zwevers met elektro-aandrijving. De stap naar een elektro-motormodel was plotseling kleiner geworden. Kortom een motormodelletje erbij voor de afwisseling en tijdverdrijf tijdens het laden van de "zweef-accu-pakketten" kan geen kwaad.

 

Of mijn tweede Vicomte net zo mooi gaat worden als deze weet ik niet. Ik zal een poging doen.

 

De twee bouwtekeningen zijn hier te downloaden: Outerzone.

 

Op de werkbank. Klaar voor de start.

 

 

 

Er zijn trouwens verschillende bouwdozen van de Svenson Vicomte 1915. Zal alleen de doos zijn.

 

 

 

November 2023

Het stabilo is klaar voor bespannen. Klein beetje aangepast hier en daar, omdat het hout uit de bouwdoos ontzettend zwaar is.

 

 

 

 

 

 

Terug naar modelvliegen