Terug naar modelvliegen  Inleiding bouw Pronto Contact

 

Door niet mee te doen aan nationale kampioenschappen biedt seizoen 2015 plotseling veel meer ruimte voor andere leuke modelbouwbezigheidjes. En ook aan het bijhouden van deze website, waar ik steeds vaker reacties op krijg. Ik zie het dataverkeer ook aanzienlijk stijgen. Leuk!

 

Ik was dus op deze plek (historie) bezig met het verleden. Zoals daar ook staat heb ik in 1991 de tekening van "de ideale werpzwever" besteld n.a.v. het artikeltje in Bouwen en Vliegen nr. 5 van 1991. Dat is trouwens een schitterende editie die ik een keer zal inscannen. Sterker nog, ik overweeg om alle uitgaven van Bouwen en Vliegen vanaf 1990 tot en met het begon te rommelen in te scannen en beschikbaar te stellen. Niet alles was vroeger beter, maar het KNVvL clubblad wel.

 

Maar terug naar de ideale werpzwever. Deze zwever heet Pronto en is ontworpen door Raymond Struik. Geen onbekende in de modelbouwwereld. De tekening heb ik dus besteld in 1991, maar gebouwd heb ik het model nooit. Dus ik dacht in augustus 2015: Doe eens gek, bouw hem alsnog. Stelt qua materiaal en constructie niet veel voor en je krijgt er waarschijnlijk veel plezier voor terug. Dus tussen al het Almost Ready to Fly (ARF), piepschuimgeweld en DLG's (tegenwoordig ą 750,-) door gaat deze knutselaar zelf iets bouwen! Ja, ze zijn er nog!

 

Ik zal de hele bouw van dit model hier bijhouden. Vind ik ook wel grappig als ik dat van anderen zie. De groei van zo'n model van een tekening met paar plankjes tot een vliegmachien. En wie weet, misschien steek ik nog iemand aan.

 

Het artikeltje in B&V nr.5 uit 1991 hieronder (klik er op voor groter formaat).

 

Het verhaal begint over hellingvliegen en eindigt met een werpzwever. Kan ik niet helemaal rijmen. Ik bouw de Pronto om hem in de thermiek te kunnen werpen op vlak terrein. Dat vliegen op een helling met weinig wind ook tot de mogelijkheden van de Pronto behoort is mooi meegenomen, maar zo'n 2-kanaals kistje verveeld op de helling dan wel snel.  

 

 

 

 

De 1 op 1 tekening (klik voor groter formaat)

 

 

 

Zelf bouw ik alleen met een goede tekening, goed materiaal, het juiste gereedschap en in een goede ruimte anders wordt ik chagrijnig van alle ongemak..

 

 

 

Een goede ruimte was dan ook een belangrijke eis bij de aanschaf van mijn woning. Even pronken!

 

 

 

Weinig gesleep met spullen voor een dagje vliegen.

En een goede ruimte voor bouw en onderhoud van mijn vloot.

 

 

 

Goed, terug naar de Pronto. Ik heb van de originele tekening 2 kopietjes laten maken bij de Copyshop. Een zaak waarvan je verwacht dat ze gespecialiseerd zijn in: Kopiėren. Waarschijnlijk waren mijn verwachtingen te hoog, want dat is meestal zo bij mij de laatste tijd. Wat is het geval? Ik wilde een exacte 1 op 1 kopie van de tekening. Dat heb ik laten weten bij de opdracht. Ik weet uit ervaring dat een kopieerapparaat altijd iets vergroot of verkleind. Bere irritant, maar blijkbaar niets aan te doen. Van een Copyshop verwacht ik dat ze de afwijking van hun machines kennen en die afwijking compenseren, zeker bij dergelijke wensen. Ik heb jaren als engineer gewerkt op een afdeling engineering waar we dagelijks tientallen meters bouwtekeningen afdrukten. Bij de Copyshop werken ze met dezelfde machines. Ze kunnen vrij eenvoudig een kleine vergroting of verkleining instellen (schalen). Als op de originele tekening 2 lijnen, zoals bijvoorbeeld het kader, exact 1000 mm parallel aan elkaar lopen en op de kopie is dat 1003 mm dan weet je als "operator" dat je een factor 0,997 in moet voeren voor een 1 op 1 uitdraai. Snappen ze daar niet.

 

Ik heb nu dus 2 kopietjes van 1003 mm. Op zich geen ramp, wel irritant.

 

 

Terug naar Pronto                                                       Vervolg >>>