Daar is ie dan! De, naar mijn mening, mooiste twee kanaals zwever ooit!

 

 

 

 

 

 

Gegevens

 Spanwijdte 2650 mm
 Gewicht  1440 gram
 Vleugeloppervlak  52,5 dm²
 Vleugelbelasting  27 gram / dm²
 Romplengte  1490 mm
 Vleugelprofiel  Verloop van AG35 naar AG38
 Stabiloprofiel  Naca0010 6%
 Servo's  MPX Profi 3 BB en MPX Micro 3 BB
 Ontvanger  Weatronic Smart 8
 Ontvangeraccu  Eneloop 2000 mAh

 

 

En dat het een mooi model is zeg ik niet nu de Raket af is. Dat stond al vast bij de start van dit project. Dat was namelijk de opdracht aan mezelf: Bouw de mooiste zwever ooit. Maar de mooiste twee kanaals zwever ooit bestond nog niet, dus moest aangevangen worden met het ontwerp. En dan nu meteen maar even een bekentenis:

Het liefste zie ik bij een zwever een T-staart. Gewoon het mooiste volgens mijn partculiere mening. In de modelvliegerij, op schaalmodellen na, bijna uitgestorven omdat de constructie vergeleken bij een V- of kruisstaart zwaarder en ook kwetsbaarder is. Over de aerodynamica lopen de meningen uiteen en daar ga ik me niet in mengen.

 

Nu is het zo dat ik enkele jaren geleden een serie F3B rompjes heb gemaakt m.b.v. de mallen van vriend Nico van den Burg. Allemaal van kevlar en redelijk goed gelukt. Maar uitsluitend bedoeld voor een V-staart. Ik heb besloten om op één van die rompjes een T-staart te bouwen. Het extra gewicht neem ik voor lief.

 

Het plan luidde als volgt: Ontwerp een mooi twee kanaals model en bouw met een mooie techniek een model met een mooi vliegbeeld. Het gewicht is belangrijk, maar niet bepalend. Mooi toch?

 

Het vliegen in de Soester Duinen bevalt me eigenlijk heel goed. Dat MVC Otto Lilienthal een grote kans maakt om het weiland, dat vaak meer weg heeft van een moeras, kwijt te raken en de Duinen daarom nog vaker bezocht gaan worden maakt dat ik een zwever wil gaan bouwen die zandbestedig is. Mijn ervaring is inmiddels dat bewegende delen moeilijk samengaan met zand. Daarom dus zo min mogelijk roertjes: twee kanaals. Ik vind een lange staartboom wel prettig vanwege de stabiliteit en het twee kanaals model moet goed op richting- en hoogteroer reageren. Dat leidt tot een, voor de romp, niet al te grote spanwijdte van 2650 mm. De romp is oorspronkelijk bedoeld voor een vleugel van 2900 mm.

 

Het vleugelprofiel is afgeleid van de AG-Bubbledancer-serie van Mark Drela. De vleugel wordt gewoon met balsa- en vurenhout gebouwd. Lekker traditioneel en een leuk rustigaan klusje voor in de winter van 2015 - 2016. Althans dat was de bedoeling, maar er kwam een kleinigheidje tussendoor dus liep het project vertraging op. Bleek achteraf niet erg omdat het vliegseizoen 2016 pas ver in april zou beginnen gezien de weersomstandigheden. Wat is er met de lente gebeurd? Maar goed, eind november 2015 ben ik maar eens begonnen met het maken van een bouwtekening. Vooral het ontwerp van de staart kostte me wat uurtjes. De vleugel was eigenlijk vrij snel klaar. De romp heb ik al dus dat scheelt. Alles uit de losse pols. Ontwerpprogrammaatjes zijn aan mij niet zo besteed ik teer op ervaring.

 

Op de romp komt dus een eenvoudig thermiekvleugeltje. Tijdens de bouw van de staart realiseerde ik me dat de romp en staart behoorlijk degelijk worden. Daarom sluit ik niet uit dat er ook nog een keer een schuimvleugel met Abachi-indekking voor gemaakt wordt. Met flinke rolroeren leuk voor spelen op de helling.

 

 

Klik op de volgende afbeeldingen voor de bouw van en het vliegen met de Raket. Ik heb de onderdelen van de Raket gesplitst op verschillende pagina's, want het aantal foto's van elk zo'n 200kb is best groot geworden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar modelvliegen